Ryba pieczona z aromatyzowaną oliwą

Ryba pieczona z aromatyzowaną oliwą
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 750 g ziemniaków sałatkowych, obranych i pokrojonych na 3 mm plasterki (700 g)
  • 250 ml oliwy
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki szałwii
  • 5 gałązek tymianku
  • 5 ząbków czosnku, pokrojonych na cienkie plasterki
  • ½ suszonej czerwonej papryczki chili
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 4 duże pomidory, pokrojone na 5 mm plasterki (1 kg)
  • ½ białej cebuli, drobno posiekanej (100 g)
  • ½ cytryny, pokrojonej na cienkie plasterki
  • 1 cała molwa, morlesz, strzępiel, oskrobany i wypatroszony (800 g)
  • sól i czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200°C.

Ziemniaki przełożyć do garnka z zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut, ale zmiękną, ale pozostaną twardawe. Odlać, zahartować pod bieżącą zimną wodą. Odstawić do wyschnięcia.

Do średniego garnka wlać oliwę. Wrzucić 2 gałązki rozmarynu, szałwię, tymianek, czosnek, chili i nasiona kopru włoskiego. Postawić na małym ogniu. Podgrzewać około 7 minut, aż czosnek nabierze złocistobrązowej barwy. Pilnować, aby czosnek i zioła się nie przypaliły. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Dużą płytką blachę do pieczenia o wymiarach 40 cm x 30 cm posmarować niewielką ilością aromatyzowanej oliwy. Zaczynając od rogu, ułożyć rządek ziemniaków tak, aby plasterki nachodziły na siebie. Następny rządek ułożyć z pomidorów. Powtarzać czynności, aż cała blacha będzie naprzemiennie wyłożone ziemniakami i pomidorami. Posmarować z wierzchu aromatyzowaną oliwą. Posypać cebulą pokrojoną w kostkę i ½ łyżeczki soli. Obficie doprawić czarnym pieprzem. Wstawić blachę do piekarnika na 15 minut, aż pomidory zaczną wysychać, a ziemniaki lekko się zrumienią.
Plasterki cytryny i pozostałe 2 gałązki rozmarynu włożyć do jamy brzusznej ryby. Położyć na warstwie ziemniaków i pomidorów. Posmarować rybę aromatyzowaną oliwą. Posypać ¼ łyżeczki soli. Wstawić do piekarnika i piec, aż będzie gotowa, około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i skropić raz jeszcze aromatyzowaną oliwą. Posypać chrupiącym czosnkiem i ziołami. Podawać na gorąco.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA