Agnieszka Kręglicka

Ryba pieczona w pergaminie


Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Ryba pieczona w pergaminie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filety z soli lub z pangi

2 pory

białe części

pokrojone w paseczki

3 łyżki masła

białe wino

sól

pieprz

czerwony pieprz

1 marchewka pokrojona w słupki

sok i skórka z cytryny

 

Przygotowanie:

Pory usmażyć na maśle, dodać przyprawy i białe wino. Gotować, aż płyn odparuje. Rybę posolić, polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem, przeciąć w poprzek na pół. Kwadrat pergaminu złożyć na pół. Włożyć 2 kawałki ryby jak w okładkę, przykryć porami i posypać słupkami marchwi. Zwinąć brzeg pergaminu ciasno, formując półokrągły pieróg. Piec 10 - 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Zamiast porów można przykryć rybę cukinią pokrojoną w plasterki i usmażoną z czosnkiem i skórką cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz marynowany
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tażin z ryby
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

#szatka

09.01.2011 13:19


Warszawa

CYTUJ

czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć jak właściwie ta ryba ma być przyrządzana - tzn. gdzie te warzywa mają się znajdować na pergaminie czy w środku? międze dwoma kawałmai ryby? ten opis do przepisu jest totalnie niejasny :-(

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.