Agnieszka Kręglicka

Ryba pieczona w pergaminie


Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Ryba pieczona w pergaminie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filety z soli lub z pangi

2 pory

białe części

pokrojone w paseczki

3 łyżki masła

białe wino

sól

pieprz

czerwony pieprz

1 marchewka pokrojona w słupki

sok i skórka z cytryny

 

Przygotowanie:

Pory usmażyć na maśle, dodać przyprawy i białe wino. Gotować, aż płyn odparuje. Rybę posolić, polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem, przeciąć w poprzek na pół. Kwadrat pergaminu złożyć na pół. Włożyć 2 kawałki ryby jak w okładkę, przykryć porami i posypać słupkami marchwi. Zwinąć brzeg pergaminu ciasno, formując półokrągły pieróg. Piec 10 - 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Zamiast porów można przykryć rybę cukinią pokrojoną w plasterki i usmażoną z czosnkiem i skórką cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś w pikantnym sosie karmelowym
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia australijska
Halibut ze zrumienionym masłem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dorada z szynką pata negra
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Świeta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Grillowane sardynki z koprem włoskim
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#szatka

09.01.2011 13:19


Warszawa

CYTUJ

czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć jak właściwie ta ryba ma być przyrządzana - tzn. gdzie te warzywa mają się znajdować na pergaminie czy w środku? międze dwoma kawałmai ryby? ten opis do przepisu jest totalnie niejasny :-(

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.