Ryba pieczona w boczku z ziołową soczewicą

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Ryba pieczona w boczku z ziołową soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filety z żabnicy

plasterki chudego boczku

sok z cytryny

oliwa z oliwek

puszka soczewicy

łyżeczka musztardy

szczypiorek

pietruszka

bazylia

garść rzeżuchy

 

 

Przygotowanie:


Filety z żabnicy, lub innej białej ryby, ciasno owijamy plasterkami chudego boczku. Filety polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek – i wstawiamy na 15 – 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zieloną soczewicę z puszki doprowadzamy do wrzenia i odcedzamy. Wrzucamy ją z powrotem do rondla i doprawiamy połową łyżeczki musztardy oraz świeżymi ziołami: szczypiorkiem, bazylią i natką pietruszki. Zioła dodajemy na samym końcu, by tylko się podgrzały. Na talerzu układamy garść rzeżuchy, upieczony ogon żabnicy i doprawioną ziołami soczewicę. Podajemy z plasterkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Ryba w sosie cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dorsz w ziołowym jogurcie na duszonych warzywach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Łosoś z miodem, sosem sojowym i makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.