Ryba pieczona w boczku z ziołową soczewicą

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Ryba pieczona w boczku z ziołową soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filety z żabnicy

plasterki chudego boczku

sok z cytryny

oliwa z oliwek

puszka soczewicy

łyżeczka musztardy

szczypiorek

pietruszka

bazylia

garść rzeżuchy

 

 

Przygotowanie:


Filety z żabnicy, lub innej białej ryby, ciasno owijamy plasterkami chudego boczku. Filety polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek – i wstawiamy na 15 – 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zieloną soczewicę z puszki doprowadzamy do wrzenia i odcedzamy. Wrzucamy ją z powrotem do rondla i doprawiamy połową łyżeczki musztardy oraz świeżymi ziołami: szczypiorkiem, bazylią i natką pietruszki. Zioła dodajemy na samym końcu, by tylko się podgrzały. Na talerzu układamy garść rzeżuchy, upieczony ogon żabnicy i doprawioną ziołami soczewicę. Podajemy z plasterkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Pieczony ziemniak ze śledziem matias w cebuli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ryba z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Ryba w papierze
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.