Ryba pieczona w boczku z ziołową soczewicą

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Ryba pieczona w boczku z ziołową soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filety z żabnicy

plasterki chudego boczku

sok z cytryny

oliwa z oliwek

puszka soczewicy

łyżeczka musztardy

szczypiorek

pietruszka

bazylia

garść rzeżuchy

 

 

Przygotowanie:


Filety z żabnicy, lub innej białej ryby, ciasno owijamy plasterkami chudego boczku. Filety polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek – i wstawiamy na 15 – 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zieloną soczewicę z puszki doprowadzamy do wrzenia i odcedzamy. Wrzucamy ją z powrotem do rondla i doprawiamy połową łyżeczki musztardy oraz świeżymi ziołami: szczypiorkiem, bazylią i natką pietruszki. Zioła dodajemy na samym końcu, by tylko się podgrzały. Na talerzu układamy garść rzeżuchy, upieczony ogon żabnicy i doprawioną ziołami soczewicę. Podajemy z plasterkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Halibut na parze w sosie pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ryba po grecku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorsz ze skwareczkami z Nowej Funlandii
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.