Ryba na parze

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Ryba na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50 ml oleju

50 g drobno pokrojonego czosnku

100 g czarnej fasoli

700 g ryby

sól morska

1 pokrojona w plasterki cytryna

1 papryczka chili

pokrojona w paski

3 zielone szalotki

drobno pokrojone

garść listków kolendry

1 łyżka sosu sojowo-grzybowego

1 łyżka oleju arachidowego

 

 

Przygotowanie:


Świeżą rybę, na przykład lucjana, nacinamy kilkakrotnie po bokach aż do ości i raz wzdłuż, z obydwu stron. Doprawiamy solą morską. Rybę smarujemy pastą z czarnej fasoli. Można ją kupić gotową w sklepach lub przyrządzić samemu. Wystarczy podsmażyć trzy posiekane główki czosnku w oleju warzywnym i dodać filiżankę fasoli. Na wierzch dajemy plasterki cytryny i wstawiamy rybę do parownika. Gotujemy przeszło 10 minut. Polewamy sosem sojowo-grzybowym, dodajemy pokrojone papryczki chili i szalotki. Na koniec wyciskamy sok ze świeżej cytryny i polewamy gorącym olejem arachidowym. Ozdabiamy listkami kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Placuszki rybne
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Carpaccio z tuńczyka w oliwie bazyliowej
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Delikatna zupa rybna
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa łososiowo-koperkowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Filet z łososia z salsą malinową
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.