Curtis Stone

Ryba barramundi gotowana w całości na sposób azjatycki


Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Ryba barramundi gotowana w całości na sposób azjatycki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ryba barramundi

o wadze ok. 1,5 kg

oskrobana

wypatroszona

z usuniętymi skrzelami

 

 

Przygotowanie:


W najszerszym miejscu ryby porobić głębokie ukośne nacięcia, sięgające aż do kręgosłupa, ułożyć rybę w ceramicznej misce. Sporządzić marynatę z wina ryżowego, imbiru, dymki i [sklep 49]sosu sojowego[/sklep]. Zalać rybę, przykryć i wstawić do lodówki na 2–3 godziny. Ułożyć rybę w dużym rondlu lub na głębokiej patelni, zalać marynatą tak, aby była w niej cała zanurzona (w razie potrzeby można marynatę uzupełnić wodą). Dusić na małym ogniu przez około 20 minut, po czym usunąć kręgosłup. Przełożyć rybę na talerz. Część pozostałego z gotowania płynu wymieszać z cukrem palmowym i podgrzać w woku na średnim ogniu. Dodać sos sojowy oraz jasną pastę sojową i zamieszać. Dodać fasolkę oraz 100 ml płynu z gotowania. Gotować przez 2–3 minuty. Na koniec sos posypać posiekaną dymką i skropić olejem sezamowym, po czym wymieszać i polać nim rybę. Udekorować listkami kolendry i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Halibut w oliwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotleciki rybne
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Gefilte fisz w szarym sosie
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Faszerowany sandacz z sałatką z kaszy jaglanej
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Sola w sosie jagodowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

#chrissie49

16.01.2012 10:56


CYTUJ

nie forumowiczem, a forowiczem

#Agataaaa

13.01.2012 18:25


katowice

CYTUJ

Wow! Ciekawy pomysł na danie! Myślę, że będzie się ładnie prezentować - może skusze się na to danie rybne w niedzielę, bo rodzina wpadnie na obiad...:)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.