Laura Calder

Rustykalne ciasto z jabłkami


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Rustykalne ciasto z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

150 g mąki

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka cukru

110 g masła w kawałkach

40 ml lodowatej wody

1/2 łyżeczki wanilii



Nadzienie:

4 łyżki brązowego cukru

1 łyżka mąki

1/2 łyżeczki cynamonu

6 obranych, pokrojonych jabłek

1 łyżeczka masła (niekonieczne)



Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj kawałki masła i utrzyj palcami, aż powstaną okruszki. Zrób wgłębienie. Wlej wodę i dodaj wanilię. Szybko zacznij ubijać ciasto widelcem. Włóż je do lodówki na 15 min przed rozwałkowaniem. Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Rozwałkuj ciasto. Połóż je na blasze. W misce wymieszaj cukier, mąkę i cynamon. Wrzuć kawałki jabłek i obtocz je. Teraz przełóż je na ciasto. Posmaruj gdzieniegdzie masłem. Zawiń brzegi ciasta do góry. Nie powinny całkowicie zakryć jabłek. Piecz, aż ciasto zarumieni się i będzie kruche, a jabłka staną się miękkie, czyli około 40 – 45 min.



© Laura Calder

powrót

Podobne przepisy

Ciastka arabskie bazbuse
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Croquembouche
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.