Si King

Rumuńskie pikantne smażone kiełbaski bez osłonek


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

Rumuńskie pikantne smażone kiełbaski bez osłonek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g mielonej wieprzowiny

250 g mielonej wołowiny

1 drobno posiekana cebula

3 roztarte ząbki czosnku

¾ łyżeczki harissy (pikantnej pasty z papryki)

1 łyżeczka słodkiej papryki

½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1 łyżeczka świeżych listków tymianku

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka nasion kminku

namoczonych i roztartych w moździerzu

1 łyżeczka majeranku

sól i pieprz do smaku

½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego (niekoniecznie)

1 łyżka oliwy

do smażenia

kilka łyżek bulionu

do podlewania

 

 

Przygotowanie:


Do dużej miski włożyć wszystkie składniki (poza oliwą i bulionem). Wyrabiać rękoma przez 5 minut—mięso musi dobrze przejść aromatem przypraw. Nabierać ilość mięsa mieszczącą się w dłoni i formować małe kiełbaski. Rozgrzać olej na patelni. Smażyć kiełbaski na średnim ogniu przez około 15-20 minut, co chwilę obracając. Można je polewać odrobiną bulionu, jeśli zaczynają wysychać. Podawać z musztardą.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.