Rumtopf
Oceń przepis:
50 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Spiżarnia Maryli (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Kuchnia świata:
Kuchnia niemiecka

Przygotowanie:

Formułą rumtopfu jest:
Warstwa owoców, warstwa cukru i warstwa rumu, tak by przykrył owoce na 3 palce. Owoce muszą być dojrzałe i umyte, a rum dobry i wysokoprocentowy. Rumtopf przyrządzać w szklanym 5 litrowym słoju.

Do klasycznego rumtopfu używa się:
Truskawek, malin, wiśni, czereśni, czerwonych porzeczek, gruszek, moreli, brzoskwiń, śliwek. Nie używać jabłek, jagód i czarnych porzeczek. Większe owoce pokroić w ćwiartki, usunąć z nich skórkę i pestki. Na każde pół kilo owoców przypada 200 gram cukru. Owoce wsypać do słoja, zasypać cukrem i zalać rumem. Odstawić.

© Maryla Musidłowska

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA