Ruloniki krewetkowo-warzywne

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Ruloniki krewetkowo-warzywne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki sosu do zanurzania ruloników:

2 duże, czerwone papryczki chilli

2 łyżki stołowe cukru palmowego

1 łyżka stołowa sosu rybnego

1-2 łyżki stołowe soku z limonki



Składniki farszu:

1 średnia marchew, pokrojona w zapałki

2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie paseczki

100 g groszku cukrowego, pokrojonego w cienkie paseczki

2 dymki, pokrojone w cienkie paseczki

75 g kiełków fasoli mung

1 miarka liści kolendry

15 okrągłych arkuszy papieru ryżowego o średnicy 22 cm

15 dużych krewetek, ugotowanych i przeciętych na pół wzdłuż

gorąca woda do moczenia papieru ryżowego



Sos do zanurzania ruloników:

Przetnij papryczki wzdłuż. Usuń nasionka, drobno posiekaj. Wrzuć do miseczki. Dodaj cukier palmowy, sos rybny, sok z limonki. Delikatnie wymieszaj.



Ruloniki:

Napełnij gorącą wodą płytkie naczynie, tak duże, żeby zmieścił się w nim arkusz papieru ryżowego. Zanurzaj po jednym arkuszu, trzymaj w wodzie przez 1 minutę albo do chwili, gdy papier zmięknie. Wyjmij, poczekaj, aż woda spłynie. Połóż na desce. Pośrodku arkusza ułóż dwie połówki krewetki i po trochu wszystkich warzyw. Złóż dolną połowę arkusza, następnie jeden z boków. Zwiń w stronę drugiego boku, aż powstanie rulonik otwarty na górze. Tak samo zrób 15 ruloników. Podawaj z sosem.



Opracowano na podstawie programu „Mathew Hayden na domowym gruncie”.

powrót

Podobne przepisy

(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Owoce morza w papierowym zawiniątku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.