Kylie Kwong

Rozpasany bekon


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Rozpasany bekon
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filiżanka czerwonego wina (1 filiżanka = 250ml)

filiżanka świeżych wiśni

½ filiżanki suszonych wiśni

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

4 ząbki czosnku

zmiażdżone

½ filiżanki octu z sherry

2 łyżki pasty z pigwy

6 listków laurowych

kawałek świeżego bekonu o wadze 750g

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać wszystkie składniki, włożyć bekon, tak, aby był pokryty marynatą. Zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, aby się zamarynował. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Przełożyć bekon do brytfanki i polać marynatą. Zakryć folią aluminiową i piec 35 minut, następnie zdjąć folię i piec kolejne 20 minut (aż bekon będzie miękki). Pokroić bekon na plastry, ułożyć na półmisku, na wierzchu umieścić wiśnie, listki laurowe, polać sosem z pieczenia.

powrót

Podobne przepisy

Pyttipanna
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Bollito misto
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Przepiórki w czerwonych winogronach
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chili z 5 rodzajów fasolki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Czarne kluski z sosem mięsnym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.