Kylie Kwong

Rozpasany bekon


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Rozpasany bekon
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filiżanka czerwonego wina (1 filiżanka = 250ml)

filiżanka świeżych wiśni

½ filiżanki suszonych wiśni

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

4 ząbki czosnku

zmiażdżone

½ filiżanki octu z sherry

2 łyżki pasty z pigwy

6 listków laurowych

kawałek świeżego bekonu o wadze 750g

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać wszystkie składniki, włożyć bekon, tak, aby był pokryty marynatą. Zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, aby się zamarynował. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Przełożyć bekon do brytfanki i polać marynatą. Zakryć folią aluminiową i piec 35 minut, następnie zdjąć folię i piec kolejne 20 minut (aż bekon będzie miękki). Pokroić bekon na plastry, ułożyć na półmisku, na wierzchu umieścić wiśnie, listki laurowe, polać sosem z pieczenia.

powrót

Podobne przepisy

Gulasz wołowy z nutą kakao i warzywami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Bitki wieprzowe duszone z cebulką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Śniadanie starego McDonalda
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kurczak z trawą cytrynową i chili
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.