Antonio  Carluccio

Rozmaitości rzymskie smażone w cieście


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Lacjum (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Rozmaitości rzymskie smażone w cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

woda

mąka

drożdże

szczypta soli



Dodatki

suszone pomidory

kwiaty cukini

listki szałwi

filety anchois



Przygotowanie

Z mąki i wody wyrabiamy dość płynne ciasto. Dodajemy drożdże. Ubijamy ciasto energicznie trzepaczką. Powinno mieć gładką, lejącą się konsystencję. Trzeba je starannie wymieszać, aby nie pozostały żadne grudki. Dodajemy niewielką szczyptę soli i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Po około dwudziestu minutach powinno uzyskać idealną konsystencję.



W cieście możemy smażyć: kwiaty cukini, suszone pomidory, listki świeżej szałwii i filety anchois.

Suszone pomidory, aby nie były za słone, należy wcześniej namoczyć w wodzie z octem winnym, na około pół godziny. Każdy składnik maczamy w cieście i smażymy na gorącej oliwie.



© Antonio Carluccio

powrót

Podobne przepisy

Pieróg z serami i oliwkami
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pudding chlebowy z mazowiecką nutą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Karczochy z prosciutto
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Słodkie grzanki z kozim serem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.