Antonio  Carluccio

Rozmaitości rzymskie smażone w cieście


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Lacjum (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Rozmaitości rzymskie smażone w cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

woda

mąka

drożdże

szczypta soli



Dodatki

suszone pomidory

kwiaty cukini

listki szałwi

filety anchois



Przygotowanie

Z mąki i wody wyrabiamy dość płynne ciasto. Dodajemy drożdże. Ubijamy ciasto energicznie trzepaczką. Powinno mieć gładką, lejącą się konsystencję. Trzeba je starannie wymieszać, aby nie pozostały żadne grudki. Dodajemy niewielką szczyptę soli i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Po około dwudziestu minutach powinno uzyskać idealną konsystencję.



W cieście możemy smażyć: kwiaty cukini, suszone pomidory, listki świeżej szałwii i filety anchois.

Suszone pomidory, aby nie były za słone, należy wcześniej namoczyć w wodzie z octem winnym, na około pół godziny. Każdy składnik maczamy w cieście i smażymy na gorącej oliwie.



© Antonio Carluccio

powrót

Podobne przepisy

Marynowany ser kozi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajka w kokilkach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Racuchy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Paszteciki ze szpinakiem i fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Fondue
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.