Rożki z kremem karmelowym z solą

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Rożki z kremem karmelowym z solą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

200 g mąki z proszkiem*

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g niesolonego masła

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

150 g drobnego cukru

60 ml mleka

5 łyżek masła fistaszkowego z kawałkami orzeszków

rożki waflowe do lodów

masło fistaszkowe



krem:

250 g drobnego cukru

160 ml śmietany kremówki

2 łyżeczki ekstraktu wanilii

1 łyżeczka soli (lub do smaku)

320 g niesolonego masła

400 g cukru pudru



do dekoracji:

fistaszki w karmelu



nylonowy rękaw cukierniczy

średnia lub duża tylka w kształcie gwiazdki



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C/160°C z termoobiegiem. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę, miękkie masło, wbić jajka, wlać ekstrakt wanilii, wsypać cukier. Utrzeć mikserem na gładką masę. W trakcie miksowania cienkim strumykiem wlać mleko. Dodać masło fistaszkowe i wymieszać łyżką. Nałożyć ciasto do rożków waflowych, postawić je na blasze i wstawić do piekarnika na 18 20 minut. Wyjąć i zostawić na blasze do ostygnięcia. Zrobić karmel: wsypać do rondla cukier i wlać pół szklanki wody. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Zwiększyć ogień i gotować, aż płyn zgęstnieje i stanie się brązowy (nie mieszać). Zdjąć z ognia, wsypać sól, wlać ekstrakt wanilii i śmietanę, wymieszać na gładki sos. Odstawić, by ostygł do temperatury pokojowej. Zrobić krem: wrzucić do miski miękkie, pokrojone w kostkę masło, przesiać do niego cukier puder, miksować 4-5 minut na puszystą masę, dodać karmel i wymieszać łyżką lub miksować jeszcze chwilę dłużej. Wydrążyć wierzch ciastek, nałożyć po łyżeczce masła fistaszkowego i z powrotem przykryć ciastem. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, udekorować ciastka kremem, posypać po wierzchu posiekanymi fistaszkami w karmelu.



* Przesiać 225 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Tort daktylowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ptifurki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bardzo waniliowe babeczki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tartaletki bananowo-krówkowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto z rabarbarem
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.