Janella  Purcell

Rożki z ciasta filo


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Rożki z ciasta filo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ pokrojonej cebuli

filiżanka pieczarek

mały bloczek tofu

filiżanka prażonych orzechów makadamii

pęczek kolendry

ząbek czosnku

½ filiżanki fety

½ filiżanki oliwy

paczka ciasta filo

1 ½ filiżanki oliwy

½ filiżanki ziaren sezamu

 

 

Przygotowanie:


Orzechy rozgnieść w moździerzu albo w robocie kuchennym. Dodać kolendrę i czosnek. Zmiksować, aż powstanie pasta. Dodać fetę i oliwę. Wymieszać. Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać grzyby. Smażyć, aż będą miękkie. Dołożyć tofu. Wymieszać. Dodać łyżkę przygotowanego wcześniej pesto. Ciasto posmarować oliwą. Złożyć formując trójkąt. Nałożyć farsz. Składać ciasto tak, żeby zachowało kształt trójkąta. Brzeg dobrze nasączyć oliwą. Układać rożki na natłuszczonej oliwą blasze. Posypać sezamem. Piec 15 minut w temperaturze 180°C.

powrót

Podobne przepisy

Tosty cynamonowe
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Jajecznica z wrotyczem
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
(odc.06) suwlaki
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kaszanka z przegrzebkami
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.