Rożki z camembertem, morelami i pistacjami

Rożki z camembertem, morelami i pistacjami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 15 suszonych moreli
  • pokrojonych w drobną kostkę
  • ½ szklanki nektaru morelowego
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • ½ szklanki camemberta bez skórki
  • 1 laska wanilii
  • 3 arkusze ciasta filo
  • szczypta cynamonu
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • stopione masło
  • ¾ szklanki wody
  • sól morska
  • ¾ szklanki orzechów pistacjowych
  • mała szczypta pieprzu kajeńskiego
  • duża szczypta soli morskiej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Zagotuj wodę z cukrem na średnim ogniu, dodaj suszone morele i zmniejsz płomień. Dodaj nektar i dżem morelowy, wanilię i cynamon. Gotuj na małym ogniu 10 min. Zdejmij rondel z ognia, odcedź syrop do miski. Usuń laskę wanilii. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Za pomocą pędzla posmaruj stopionym masłem arkusze ciasta filo. Pokrój arkusze na wstęgi o szerokości 7,5 cm. Nałóż 1 łyżkę camemberta i 1 łyżeczkę kawałków moreli na każdą wstęgę z ciasta filo. Złóż ciasto, przykrywając nadzienie w ten sposób, by dolna krawędź pokryła się z boczną, tworząc trójkąt. Kontynuuj zwijanie rożka ukośnie, raz skośnie w lewo, raz do góry, raz skośnie w prawo. Koniec wstęgi z ciasta wykorzystaj do sklejenia brzegów. Ułóż trójkąty na blasze do pieczenia, posmaruj niewielką ilością stopionego masła i upiecz w 18 minut. Zmiksuj pistacje pulsacyjnie w malakserze z solą morską i pieprzem kajeńskim. Przekrój upieczone rożki na połowy, skrop syropem morelowym i posyp pokruszonymi pistacjami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA