Anna Olson

Rożki fajita


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Rożki fajita
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

1¼ szklanki zwykłej mąki

1 szklanka mąki pszennej razowej

1 ½ łyżeczki soli

½ szklanki zimnego niesolonego masła, pokrojonego na kawałki

1 duże jajko

1/3 szklanki lodowatej wody

1 łyżka białego octu



Farsz

1 łyżka oliwy

350 g mielonego mięsa z piersi kurczaka

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka chili w proszku

½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę cebuli

¾ szklanki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

płatki chili (niekoniecznie)

sól i pieprz

1 jajko rozmieszane z 2 łyżkami wody, do posmarowania



Przygotowanie

Aby przygotować ciasto, wymieszaj obie mąki z solą w dużej misce i posiekaj z kawałkami masła (palcami, nożem albo pulsacyjnie w malakserze), aż masa przybierze konsystencję okruszków. W małej misce roztrzep widelcem jajko, wodę i ocet. Dodaj do masy, mieszając widelcem tylko do chwili, gdy płyn zostanie wchłonięty. Wyłóż otrzymaną mieszaninę na lekko posypany mąką blat i zagnieć szybko, aż z ciasta da się uformować krążek. Zawiń go w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Aby przygotować farsz, rozgrzej oliwę w rondlu na średnim ogniu. Usmaż mięso kurczaka z kminem, kolendrą oraz płatkami chili. Przełóż mięso do miski, zmniejsz temperaturę i podsmaż mieszają cebulę oraz czerwoną paprykę, aż się zeszklą. Dodaj czosnek oraz świeżą kolendrę i ogrzewaj jeszcze przez minutę. Wymieszaj warzywa z mięsem, dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj przygotowany krążek ciasta na prostokąt o grubości około ½ cm. Wytnij 12 kwadratów o boku długości ok. 15 cm). Na środek każdego kwadratu nałóż po około 1/3 szklanki wypełnienia. Złóż ciasto po przekątnej tworząc trójkąt, zlep brzegi, dociskając krawędzie widelcem i ułóż pierogi na blasze do pieczenia. Rozwałkuj pozostałe okrawki ciasta i w ten sam sposób zrób jeszcze kilka rożków. Posmaruj je pędzlem zanurzonym w roztrzepanym jajku z wodą i piecz ok. 20 min., aż się zrumienią. Podawaj na gorąco lub schłodzone do temperatury pokojowej.



©Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Wieprzowina duszona w sosie z octu winnego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Nóżki kurczaka z kiszonymi cytrynami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Stek z sosem czekoladowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak w kokosowej panierce
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.