Gary  Mehigan

Rożki czekoladowe z owocami i bitą śmietaną


Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Rożki czekoladowe z owocami i bitą śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki rożków

250 g cukru

125 g glukozy

90 g gorzkiej czekolady



Składniki deseru

250 g śmietany kremówki

100 g cukru pudru

ziarna z 1 laski wanilii

2 opakowania jagód

2 opakowania malin



Przygotowanie

W rondlu podgrzać cukier i glukozę do 180°C. Szybko dodać czekoladę i wymieszać. Wylać masę na silikonową podkładkę. Rozsmarować na cienką warstwę. Gdy zastygnie, podzielić na porcje. Włożyć na 1 minutę do piekarnika rozgrzanego do 175°C, aż znów zmięknie. Ostrożnie rozwałkować między dwoma arkuszami pergaminu. Gdy masa jest jeszcze ciepła, uformować rożek na szyjce butelki. Poczekać 30 sekund, aż stwardnieje. Ubić bitą śmietanę, dodać ziarna wanilii i część owoców. Delikatnie wymieszać. Napełnić masą rożki, przybrać resztą owoców, podawać.



powrót

Podobne przepisy

Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czekoladowy z wiśniami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Ananas z solonymi orzeszkami i lodami kokosowymi
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Biały mus
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tiramisu z imbirową herbatą ćaj
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.