Marieta  Marecka

Rozgrzewający krem z marchewki


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

odsłon: 2590

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

8 marchewek

1 pietruszka

2 małe cebule

3 łyżki masła

sok i skórka z 1 pomarańczy

2 łyżki startego imbiru

2 ząbki czosnku

ok. 1 litra bulionu drobiowego

1 łyżeczka chili w płatkach

sól

pieprz

gęsty jogurt grecki

słonecznik łuskany

Przygotowanie:

Marchew i pietruszkę szorujemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub miksujemy w malakserze.
Cebule kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulkę, aż zmięknie.
Dorzucamy starte warzywa i przesmażamy ok. 5 - 7 minut. Dodajemy starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, chili, sól i pieprz.
Zalewamy całość bulionem na wysokość warzyw i pod przykryciem, co jakiś czas mieszając gotujemy, aż warzywa całkowicie zmiękną i się lekko rozgotują.
Miksujemy całość blenderem, doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z kleksem gęstego jogurtu i podprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.

powrót

Podobne przepisy

Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska
Chowder z sercówkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Zimna zupa melonowa
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z pieczonych buraków na soli z krewetkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kartoflanka na wodzie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.