Kinga Paruzel

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy


Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 kostki bulionu warzywnego

1 l wody

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 papryczka chili

1 marchewka

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżka masła

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka przyprawy warzywnej

świeża bazylia

Przygotowanie:

Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Pokrój papryczkę chili. Na dno garnka wlej olej i dodaj łyżkę masła. Kiedy się rozpuści dodaj warzywa i całość smaż ok. 2 minuty. Do zupy dodaj czerwoną soczewicę i wędzoną mieloną paprykę. Całość zalej wodą i gotuj, aż soczewica będzie miękka. Soczewicę należy doprawić na końcu, inaczej długo pozostanie twarda. Kiedy się ugotuje, zupę dopraw bulionem warzywnym. Całość zmiksuj na gładki krem. Podawaj ze świeżo pokrojoną bazylią.

powrót

Podobne przepisy

Zupa vichyssoise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.16)błyskawiczna zupa jarzynowa
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz ukraiński
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.