Annabel  Langbein

Rozgrzewająca pasta chili


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Rozgrzewająca pasta chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 świeżych lub mrożonych, długich, czerwonych papryczek chili, grubo pokrojonych

8 ząbków czosnku, obranych

½ szklanki grubo posiekanego świeżego imbiru

½ szklanki oleju o neutralnym smaku

drobno starta skórka z dwóch cytryn lub limonek

½ szklanki wody

2 łyżki cukru

2 łyżeczki sosu sojowego

½ łyżki soli

mielony, czarny pieprz, do smaku

Przygotowanie:

Papryczki, czosnek, imbir i olej zmiksować w robocie kuchennym do uzyskania pasty. Rozgrzać patelnię o grubym dnie lub rondel na średnim ogniu. Wrzucić pastę, dodać skórkę, gotować, mieszając, aż zacznie pachnieć (5 minut). Dodać wodę i cukier, gotować, aż znów zgęstnieje, a olej zbierze się na wierzchu (około 10 minut). Zdjąć z ognia, dodać sos sojowy, sól i pieprz. Ostudzić. Można przechowywać w słoiku w lodówce do dwóch miesięcy.

powrót

Podobne przepisy

Pasta jajeczna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Krem z marchewki z czarnuszką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos z nerkowców i tajskiej bazylii
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajwańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.