Ewa Chodakowska

Rozgrzewająca kasza jaglana z owocami i orzechami laskowymi


Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne

Rozgrzewająca kasza jaglana z owocami i orzechami laskowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 2.5

Składniki:

45 g kaszy jaglanej

150 ml mleka

2,5 g goździków

2,5 g czarnuszki

5 g korzenia imbiru

10 g suszonych fig

10 g suszonych daktyli

10 g suszonych moreli

10 g suszonej żurawiny

10 g rodzynek

15 g orzechów laskowych

12 g miodu spadziowego

5 ml oliwy

5 liści werbeny cytrynowej

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną spraż i wrzuć na odrobinę gotującej się w garnku wody. Następnie dolej mleko i gotuj na małym ogniu, mieszając.
Goździki, czarnuszkę i imbir rozgnieć w moździerzu i wrzuć do gotującej się kaszy, wraz z pokrojonymi w paseczki owocami. Do oczyszczonego moździerza wrzuć liście werbeny, utrzyj i dodaj oliwę. Na patelni spraż orzechy, zdejmij je z ognia, podlej łyżką miodu i wymieszaj dokładnie.
Kaszę dopraw w razie potrzeby pozostałym miodem i podaj w miseczce, posypując obficie skarmelizowanymi orzechami. Całość polej aromatyczną ziołową oliwą.
W sklepie i na targach szukaj owoców niesiarkowanych, które charakteryzuje dużo lepszy smak i naturalny kolor. Do tego dania możesz wykorzystać owoce świeże, jak i polskie suszone np. gruszki, jabłka czy śliwki.

powrót

Podobne przepisy

Grzyby smażone w cieście
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bagietki z masłem czosnkowo-ziołowym i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Racuchy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.