Claire Robinson

Rozbef z sosem


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Rozbef z sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kilogramy steku z antrykotu z kością

3 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia

szalotka

sos i tłuszcz z pieczeni

pół butelki czerwonego wina

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Mięso doprawiamy tłuczonym na grubo pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy olej z drugiego tłoczenia i obsmażamy na nim mięso z każdej strony na złocisto brązowy kolor. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury dwustu stopni Celsjusza aż będzie średnio wysmażony. Następnie wyjmujemy rozbef z naczynia i odlewamy sos i tłuszcz powstałe podczas pieczenia. Przystępujemy do przygotowania sosu. Kroimy szalotkę w plasterki. Wrzucamy ją do naczynia, w którym piekliśmy mięso i lekko zrumieniamy. Dolewamy niewielką ilość wina i zeskrobujemy drewnianą łyżką reszki, które przywarły do dna naczynia. To tak zwane deglasowanie. Następnie dolewamy resztę wina i redukujemy sos do połowy objętości gotując go na małym ogniu. Następnie dodajemy pięć miarek sosu i tłuszczu z pieczenia rozbefu i całość znów poddajemy redukcji.

powrót

Podobne przepisy

Zupa krem z pietruszki z kotlecikami z kurczaka
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania dietetyczne
Duszony stek w maderze z pięcioma rodzajami grzybów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Confit z kaczki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kaczka po pekińsku
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Baton drobiowy z pistacjami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.