Różany tort z pistacjami

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Różany tort z pistacjami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



9 arkuszy ciasta filo

75 g masła

300 g obranych, niesolonych pistacji

6 łyżek miodu

6 łyżek wody różanej

1 ½ łyżeczki nasion czarnuszki

200 ml śmietany 36%

do dekoracji: 1 łyżka posiekanych pistacji, suszone płatki róży



Przygotowanie:



1. Ze złożonych razem arkuszy ciasta filo wykroić krążki o średnicy 30 cm. Stopić i lekko przestudzić masło. Pistacje grubo posiekać, wymieszać z miodem i 4 łyżkami wody różanej.

2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C.

3. Przygotować 3 warstwy tortu. Na każdą z nich na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć krążek ciasta filo, posmarować masłem, przykryć drugim krążkiem, znów posmarować masłem i przykryć trzecim krążkiem. Na tak przygotowane ciasto filo wyłożyć po 1/3 orzechów z miodem, rozgarnąć ku brzegom w równą warstwę i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut, wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

4. Śmietanę wlać do miski i ubić niezbyt sztywno. W trakcie ubijania dodać resztę wody różanej. Na pierwszej warstwie tortu rozsmarować 1/3 śmietany, przykryć drugą warstwą, nałożyć kolejną porcję śmietany, położyć ostatnią warstwę tortu i rozsmarować resztę śmietany.

5. Posypać posiekanymi pistacjami i płatkami róży, pokroić na porcje, rozłożyć na talerze i podawać.





powrót

Podobne przepisy

Faworki
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta z serem, bekonem i porem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto ptysiowe z kremem jagodowo-malinowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.