Różany tort bezowy z owocami

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

Różany tort bezowy z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

beza:

4 łyżeczki skrobi kukurydzianej

4 łyżeczki octu z białego wina

8 białek

szczypta soli

400 g drobnego cukru

różowy barwnik spożywczy w żelu



do dekoracji:

600 ml śmietany kremówki

4 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu wanilii

2 łyżeczki wody różanej

800 g mieszanych owoców jagodowych (do wyboru: agrest, borówki amerykańskie, czerwone i czarne porzeczki, jeżyny, truskawki, czereśnie)

płatki róży



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 210°C. W małej miseczce zmieszać skrobię z octem. Dużą, szklaną miskę dokładnie przetrzeć połówką cytryny i wytrzeć do sucha papierem kuchennym. Wlać białka do miski, dodać sól, ubić na niezbyt sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać na przemian trochę cukru i po łyżeczce skrobi z octem. Na papierze do pieczenia narysować trzy koła: małe, średnie i duże. Przykleić papier do blach odrobiną piany. Łyżką przełożyć pianę na wyznaczone zarysy i rozprowadzić w równą warstwę. Na każdy krążek nanieść po kilka kropli barwnika i palcem lub patyczkiem zrobić esy-floresy. Wstawić blaszki do piekarnika, obniżyć temperaturę do 80°C /70°C z termoobiegiem i piec 1 godzinę 45 minut do 2 godzin. Potem wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić w nim bezy do ostygnięcia. Ubić śmietanę z cukrem pudrem, doprawić do smaku wodą różaną i ew. ekstraktem wanilii. Na środku patery rozsmarować trochę śmietany i położyć największy krążek bezy. Nałożyć warstwę śmietany, posypać owocami, przykryć średnim krążkiem, znów warstwa śmietany i owoce, położyć ostatni krążek bezy, wyłożyć resztę śmietany, udekorować owocami wierzch i boki. Całość posypać płatkami róży.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Semifreddo z owocami leśnymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Bezy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Karmelowe brownie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.