Roti z kurczakiem po karaibsku

Przepis z programu Ideał (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Roti z kurczakiem po karaibsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Do kurczaka:

1 duża pierś kurczaka, pokrojona w kostkę

1 łyżeczka średniej curry

1 papryka chili (najlepiej scotch bonnet), przekłuta

1 średnia cebula, posiekana

1 ząbek czosnku, zmiażdżony

1 listek laurowy

100 ml oleju + do smażenia



Na roti:

200 g mąki pszennej

100 g mąki z ciecierzycy

1 łyżeczka kurkumy



Na dressing:

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki śmietanki kokosowej

1 limonka, sok + drobno starta skórka



Na sałatkę:

1 drobno starta marchew

3-4 liście sałaty

1 mała garść świeżej kolendry



Przygotowanie:

Kurczak: umieść mięso z misce z pozostałymi składnikami. Wymieszaj, zakryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut, najlepiej na noc. Kurczaka w marynacie smaż na oleju około 2 minut lub do czasu, gdy się zrumieni. Dodaj nieco wody, nakryj i gotuj 5 minut, aż kurczak dojdzie.

Roti: połącz oba rodzaje mąki z kurkumą i łyżeczką soli. Dodaj tyle letniej wody, by powstało gęste ciasto. Oddzielaj po kawałku ciasta i wałkuj, by powstał kształt naleśnika. Smaż na rozgrzanym oleju, aż placki się zrumienią z obu stron. Kładź je na papierze kuchennym i nakryj talerzem, by nie stygły, kiedy smażą się kolejne. Dressing: połącz śmietankę kokosową, kwaśną śmietanę, skórkę oraz sok z limonki.

Na placku roti ułóż kurczaka, dodaj sałatkę, dressing i zwiń. Podaj natychmiast.







powrót

Podobne przepisy

Karkówka z grilla
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Frykas z kurczaka z pieczarkami i groszkiem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Filety z kurczaka w ziołowej kruszonce
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Indyk w stylu cajun
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.