Rosyjska sałatka z krewetkami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

Rosyjska sałatka z krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 ugotowanych i obranych krewetek królewskich

łyżka kawioru z łososia

4 łyżki kwaśnej śmietany

200 g ugotowanych

pokrojonych ziemniaków

200 g zblanszowanego groszku cukrowego

starty burak ćwikłowy

radicchio

pokrojone awokado

8 małych rzepek

obranych

zblanszowanych i pokrojonych w ćwiartki

ćwierć filiżanki pokrojonych korniszonów

2 łyżki oleju z orzechów laskowych

2 łyżki koperku

ćwierć filiżanki szczypiorku

2 łyżki trybuli

łyżka oliwy

łyżka posiekanej szalotki

sok z cytryny

sól i pieprz

olej z krokosza

ocet cydrowy

 

 

Przygotowanie:


Zrobić dressing z oleju z orzechów laskowych, oliwy, oleju z krokosza, octu cydrowego, szalotki i soku z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę szczypiorku do kwaśnej śmietany. Wymieszać radicchio, ziemniaki, rzepę, korniszony, trybulę, koperek i szczypiorek. Zalać 2/3 dressingu. Resztą polać krewetki. Rozłożyć sałatkę na cztery talerze, udekorować krewetkami, kwaśną śmietaną i kawiorem.

powrót

Podobne przepisy

Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.