Maryla Musidłowska

Rosti ziemniaczane z rybą


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 6488

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 duże ziemniaki

1 nieduża cebula

1 jajko

łyżka mąki

sól, pieprz

olej do smażenia

Pozostałe składniki:

200 g tłustej makreli wędzonej

150 ml śmietanki kremówki

szczypta soli

50 ml płynnego miodu truflowego lub pomarańczowego

świeżo zmielony pieprz czerwony

 

Przygotowanie:

Ubij śmietanę ze szczyptą soli. Obierz makrelę ze skóry i usuń ości. Podziel rybę na kawałki. Umyte ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz cebulę i zetrzyj do ziemniaków na tarce o najmniejszych oczkach. Dodaj jajko i odrobinę mąki. Dokładnie wymieszaj, posól i popieprz. Rozgrzej olej na patelni. Usmaż płaskie, chrupiące placki. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na każdym placku połóż łyżkę bitej śmietany, a na niej kawałek makreli. Polej odrobiną miodu, oprósz dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

powrót

Podobne przepisy

Rybne pakieciki z ziołami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Sałatka śledziowa w formie sushi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Dorada w soli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa rybna z owocami morza
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

BeeJay

postów: 51

10.02.2012 23:46

CYTUJ

Rosti u p. Adama jest robione z gotowanych (a przynajmniej podgotowanych) ziemniaków, u p. Maryli z surowych. Ciekawe, który przepis jest bliższy szwajcarskiemu oryginałowi.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.