Maryla Musidłowska

Rosti ziemniaczane z rybą


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 6628

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 duże ziemniaki

1 nieduża cebula

1 jajko

łyżka mąki

sól, pieprz

olej do smażenia

Pozostałe składniki:

200 g tłustej makreli wędzonej

150 ml śmietanki kremówki

szczypta soli

50 ml płynnego miodu truflowego lub pomarańczowego

świeżo zmielony pieprz czerwony

 

Przygotowanie:

Ubij śmietanę ze szczyptą soli. Obierz makrelę ze skóry i usuń ości. Podziel rybę na kawałki. Umyte ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz cebulę i zetrzyj do ziemniaków na tarce o najmniejszych oczkach. Dodaj jajko i odrobinę mąki. Dokładnie wymieszaj, posól i popieprz. Rozgrzej olej na patelni. Usmaż płaskie, chrupiące placki. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na każdym placku połóż łyżkę bitej śmietany, a na niej kawałek makreli. Polej odrobiną miodu, oprósz dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

powrót

Podobne przepisy

Mus rybny z sosem nantua
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażony okoń morski z sosem z czerwonej papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pączki z solonego dorsza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Tatar z pstrąga wędzonego w chwili podania z bukietem sałat
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

BeeJay

postów: 51

10.02.2012 23:46

CYTUJ

Rosti u p. Adama jest robione z gotowanych (a przynajmniej podgotowanych) ziemniaków, u p. Maryli z surowych. Ciekawe, który przepis jest bliższy szwajcarskiemu oryginałowi.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.