Delia  Smith

Rosti z ziemniaków i jabłek


Przepis z programu Delia na zimę (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska

Rosti z ziemniaków i jabłek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ziemniaki

jabłko Grany Smith

sok z cytryny

sól i piperz

gałka muszkatołowa

odrobina mąki do oprószenia

masło

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki podgotowujemy 8 minut, studzimy i trzemy na grubej tarce. Na tej samej tarce ucieramy jabłko – na przykład Grany Smith – i mieszamy z sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Zanim dodamy jabłko do ziemniaków – odciskamy nadmiar soku. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżo mieloną gałką muszkatołową i formujemy małe placuszki. Oprószamy je mąką i schładzamy. Następnie smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Po 10 minutach obracamy je i pieczemy kolejne 10 minut, aż będą chrupiące i złociste.

powrót

Podobne przepisy

Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Bruschetta z mozzarellą, fenkułem i cukinią
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Paluszki jarzynowe z dipem jogurtowo-ziołowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.