Delia  Smith

Rosti z ziemniaków i jabłek


Przepis z programu Delia na zimę (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska

Rosti z ziemniaków i jabłek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ziemniaki

jabłko Grany Smith

sok z cytryny

sól i piperz

gałka muszkatołowa

odrobina mąki do oprószenia

masło

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki podgotowujemy 8 minut, studzimy i trzemy na grubej tarce. Na tej samej tarce ucieramy jabłko – na przykład Grany Smith – i mieszamy z sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Zanim dodamy jabłko do ziemniaków – odciskamy nadmiar soku. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżo mieloną gałką muszkatołową i formujemy małe placuszki. Oprószamy je mąką i schładzamy. Następnie smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Po 10 minutach obracamy je i pieczemy kolejne 10 minut, aż będą chrupiące i złociste.

powrót

Podobne przepisy

Kasza manna na mleku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Parmezanowe ciasteczka typu „tuile”
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bruschetta z pomidorami i grillowaną papryką
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Cienkie placuszki z jabłkiem i calvadosem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kiszone jabłka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.