Adam Chrząstowski

Rosti z kurkami confit


Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Rosti z kurkami confit
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g ziemniaków

1 cebula drobno posiekana

400 g kurek oczyszczonych

50 g suszonych pomidorów w oliwie

100 g pomidorów koktajlowych

6 listków świeżej bazylii

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

1 litr oleju słonecznikowego

1 litr oliwa z oliwek extra virgin

 

Przygotowanie:

Kurki opósz pieprzem i odstaw do zamarynowania na 5 minut. Zalej oliwą z oliwek i gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut. W tym czasie ugotuj ziemniaki w mundurkach tak, by były lekko twarde. Gdy będą jeszcze ciepłe obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj cebulę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wymieszaj. Smaż na patelni utarte ziemniaki, podlewając je stopniowo olejem. Kurki osącz z oliwy i wymieszaj z posiekanymi pomidorami suszonymi, pokrojonymi w ćwiarki pomidorami koktajlowymi i posiekaną bazylią. Przypraw i nałóż na gorące rosti.

powrót

Podobne przepisy

Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Brukselka
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajka w „koszulce”
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.