Tomasz Jakubiak

Rostbef wołowy gotowany z jajkami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 1413

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg ugotowanego rostbefu

4 zielone papryczki

4 szalotki

5 ząbków czosnku

3-4 jajka

2 łyżki miodu

sos sojowy

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki octu winnego

bulion wołowy

Ryż:

torebka ugotowanego ryżu jaśminowego

jajko

czerwona cebula

Przygotowanie:

Wołowinę rozdrobnij na mniejsze kawałki. Do bulionu wołowego dodaj miód, ocet winny, sos ryby oraz sos sojowy. Sosu sojowego dolewaj tyle, aż bulion zmieni kolor.
Następnie wrzuć do bulionu całe papryczki, ząbki czosnku i połówki cebuli.
Na koniec dodaj kawałki wołowiny i całe jajka. Od momentu zagotowania bulionu gotuj potrawę przez około 15 minut.
Doskonałym dodatkiem do dania będzie smażony jaśminowy ryż.
Na patelni wbij jajko i od razu szybko je wymieszaj. Dodaj kawałki cebuli i ryż. Składniki dokładnie wymieszaj. Ryż dopraw odrobiną soli. Dodaj listki świeżej kolendry. Gotowe, smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Beigette de veau
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.