Tomasz Jakubiak

Rostbef wołowy gotowany z jajkami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 1212

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg ugotowanego rostbefu

4 zielone papryczki

4 szalotki

5 ząbków czosnku

3-4 jajka

2 łyżki miodu

sos sojowy

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki octu winnego

bulion wołowy

Ryż:

torebka ugotowanego ryżu jaśminowego

jajko

czerwona cebula

Przygotowanie:

Wołowinę rozdrobnij na mniejsze kawałki. Do bulionu wołowego dodaj miód, ocet winny, sos ryby oraz sos sojowy. Sosu sojowego dolewaj tyle, aż bulion zmieni kolor.
Następnie wrzuć do bulionu całe papryczki, ząbki czosnku i połówki cebuli.
Na koniec dodaj kawałki wołowiny i całe jajka. Od momentu zagotowania bulionu gotuj potrawę przez około 15 minut.
Doskonałym dodatkiem do dania będzie smażony jaśminowy ryż.
Na patelni wbij jajko i od razu szybko je wymieszaj. Dodaj kawałki cebuli i ryż. Składniki dokładnie wymieszaj. Ryż dopraw odrobiną soli. Dodaj listki świeżej kolendry. Gotowe, smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.