Marieta  Marecka

Rostbef w sosie serowo-pieprzowym i pieczone ziemniaki


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 2202

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g rostbefu

200 ml śmietany

100 g sera lazur

sól

pieprz

zielony pieprz marynowany

gałązka rozmarynu

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

rozmaryn suszony

4 ugotowane ziemniaki w mundurkach

pieprz kajeński

papryka słodka mielona

 

Przygotowanie:

W moździerzu ucieramy 1 ząbek czosnku z solą, dodajemy łyżeczkę suszonego rozmarynu i pieprz świeżo mielony, podlewamy oliwą, ucieramy jeszcze chwilę. Marynatą pokrywamy rostbef i odstawiamy. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, skrapiamy w misce oliwą i solidnie oprószamy pieprzem kajeńskim i słodką papryką, na koniec doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy, tak by ziemniaczki były pokryte przyprawami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy ziemniaczki do podpieczenia. W tym czasie na suchej patelni przesmażamy dość krótko steki z każdej strony, tak by się ładnie przyrumieniły. Odkładamy je na moment, przykrywamy, żeby nie ostygły, i przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy pokrojony ser, czosnek i 2 łyżeczki rozgniecionego marynowanego pieprzu oraz gałązkę rozmarynu. Delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając, żeby ser się rozpuścił. Nie doprowadzamy do wrzenia bo śmietana zacznie się warzyć. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do sosu polędwiczki i razem krótko podgrzewamy. Wyciągamy ziemniaczki z pieca, układamy je na talerzu i podajemy z polędwiczkami w sosie.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.