Adam Chrząstowski

Rosół z leśnymi grzybami i zacierkami


Przepis z programu Adam po pracy (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 19188

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g grzybów leśnych (kurka, podgrzybek, gąska, borowik)

1 l rosołu (może być wywar z warzyw)

1 cebula posiekana

2 ząbki czosnku posiekane

3 łyżki siekanego koperku

1 jajko

mąka

sól

pieprz

ziele angielskie

liść laurowy

¼ kostki masła

 

Przygotowanie:

Na maśle obsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojone grzyby i dusić ok. 5 minut. Wszystko zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu kolejne 15 minut. Dodać koperek i sprawdzić smak. Jajko z odrobiną soli wymieszać z taką ilością mąki, aby powstało twarde, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto zetrzeć na tarce i dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Zupa cebulowa zapiekana
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z melona z bezikami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z kiszonych ogórków
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.