Malka Kafka

Rosół z kneidlach


Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna

odsłon: 10603

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Rosół:

0,5 kg podrobów kurzych, skrzydełka

0,5 kg wołowiny

pęczek włoszczyzny

3 ząbki czosnku

cebula w całości razem z brązowymi liśćmi (łupinami)

2 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

sól

Knaidlach:

maca 2 paczki (bez dodatków)

1 jajko

5 czubatych łyżek posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki rosołu włóż do dużego garnka z zimną wodą. Zagotuj, zdejmij szumowiny, zmniejsz ogień i gotuj przez następną godzinę. W tym czasie, przygotuj kneidlach. Około 300 g macy zawiń w ściereczkę i utłucz na bardzo drobno. Wsyp do miski i dodaj wodę tak, by maca nasiąknęła, ale nie była rozmoczona. Odczekaj około 15 minut, dodaj jajko, pietruszkę, przypraw i dobrze wygnieć ciasto, żeby się nie kleiło. Uformuj z niego kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Za każdym razem rękę nasmaruj lekko olejem, żeby kulki łatwiej się formowały. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj aż napęcznieją i nie będą surowe w środku. Ugotowane knaidlach zalej gorącym rosołem. Serwuj z kawałkiem marchwi i posiekaną natką.

powrót

Podobne przepisy

Żurek domowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kartoflanka na wodzie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z zielonej kapusty i pomidorów i filet z dorady
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.