Malka Kafka

Rosół z kneidlach


Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna

odsłon: 11029

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Rosół:

0,5 kg podrobów kurzych, skrzydełka

0,5 kg wołowiny

pęczek włoszczyzny

3 ząbki czosnku

cebula w całości razem z brązowymi liśćmi (łupinami)

2 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

sól

Knaidlach:

maca 2 paczki (bez dodatków)

1 jajko

5 czubatych łyżek posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki rosołu włóż do dużego garnka z zimną wodą. Zagotuj, zdejmij szumowiny, zmniejsz ogień i gotuj przez następną godzinę. W tym czasie, przygotuj kneidlach. Około 300 g macy zawiń w ściereczkę i utłucz na bardzo drobno. Wsyp do miski i dodaj wodę tak, by maca nasiąknęła, ale nie była rozmoczona. Odczekaj około 15 minut, dodaj jajko, pietruszkę, przypraw i dobrze wygnieć ciasto, żeby się nie kleiło. Uformuj z niego kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Za każdym razem rękę nasmaruj lekko olejem, żeby kulki łatwiej się formowały. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj aż napęcznieją i nie będą surowe w środku. Ugotowane knaidlach zalej gorącym rosołem. Serwuj z kawałkiem marchwi i posiekaną natką.

powrót

Podobne przepisy

Zupa piwna z grzankami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem z pomidorów z chipsami parmezanowymi
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Minestrone z pastą z bazylii i z pecorino
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Zupa z groszku z miętą, żółtkiem i prażonym słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kremowa zupa szparagowa - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.