Tomasz Jakubiak

Rosół z bażanta z ravioli faszerowanymi bażantem i marchewką


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 10204

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

mięso i kości z bażanta

jedna cebula

2 ząbki czosnku

seler naciowy

1 seler

2 pietruszki

liść laurowy

tymianek

pietruszka

kawałek mięsa wołowego najlepiej szponder wcześniej upieczony

2 suszone borowiki

pieprz w ziarnach

3 kulki jałowca

3 marchewki

mąka

jajka

mięso z gotowanego w rosole bażanta

natka pietruszki drobno posiekana

 

Przygotowanie:

Selera, cebulę, czosnek, pietruszkę i selera naciowego posiekaj i przesmaż w dużym garze. Dodaj pozostałe składniki rosołu i gotuj na małym ogniu około 2-3h aż bażant będzie się rozpadał. Z mąki i jajek wyrób elastyczne makaronowe ciasto i wstaw do lodówki na parę chwil. Gdy upłynie czas 2-3h przecedź rosół, ale nie wyrzucaj bażanta, suszonych grzybów i marchewki. Pozostały bulion dopraw solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym.

Farsz: mięso, marchew i grzyby zmiksuj na jednolitą masę i dopraw. Ciasto z lodówki podziel na dwie części i bardzo cienko rozwałkuj. Na jednej części poukładaj średnio co 2 cm kupki z mięsa (około łyżeczki) i przykryj drugą częścią. Za pomocą kieliszka powycinaj okrągłe pierożki, a ich boki zagnieć widelcem. Pierożki gotuj około 5 - 8 min i podawaj w gorącym rosole, całość posyp natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa grzybowa z kiełbasą jałowcową i selerowym puree
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik migdałowy
Przepis z programu Dietosfera (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Chłodnik pomidorowy z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Barszcz chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rosół z kneidlach
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.