Tomasz Jakubiak

Rosół dworski z kapłona z domowym makaronem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 866

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kapłon

włoszczyzna (pietruszka, seler, por, marchew, cebula)

3-4 suszone prawdziwki

łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach

3-4 listki ziela angielskiego

garść różyczek kalafiora

kawałek kapusty włoskiej

 

Makaron:

0,5 kg mąki

5 jajek zielononóżki

2-3 łyżki drobno startego twardego sera

garść posiekanego lubczyku

 

Przygotowanie:

Kapłona zalej zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny.
Następnie dodaj do wywaru pokrojoną włoszczyznę, suszone grzyby, pieprz w ziarnach i ziele angielskie.
Połówki cebuli opal nad ogniem i dodaj ją do wywaru. Rosół gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Następnie dodaj do niego różyczki kalafiora i kawałek kapusty włoskiej i gotuj przez następne 2 godziny na małym ogniu.
Do rosołu przygotuj domowy makaron. Jajka podbij w misce. Dodaj mąkę, starty ser i lubczyk. Wyrób ciasto, aż będzie elastyczne.
Następnie jak najcieniej rozwałkuj je, cały czas podsypując mąką. Cieniutkie jak papier ciasto zwiń w rulon i jak najcieniej pokrój na kluseczki. Makaron gotuj w osolonej, wrzącej wodzie.
Rosół podawaj z domowym makaronem i świeżą natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa jabłkowa z bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Klasyczna zupa pomidorowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Delikatna zupa rybna
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa cebulowa
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.