Roladki z witlinka - mleczniaka

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb

Roladki z witlinka - mleczniaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ryby:

1 macka ośmiornicy, bez skóry

2 ząbki czosnku

2 szalotki, przekrojone na pół

2 czerwone chili, nakłute widelcem

2 listki laurowe

gałązki świeżego tymianku

1 cytryna

oliwa

2 duże czerwone rzodkiewki, drobno starte

2 dymki, uduszone do miękkości w słonym bulionie z dodatkiem masła

gałązki trybuli

3 x 150 g filetów z witlinka mleczniaka



Sos:

1 duży boczniak ostrygowaty

4 gąski sosnówki

1 kawałek galangalu

1 kawałek świeżego imbiru

1 ząbek czosnku

liście rzepy

bób łuskany, blanszowany i obrany

lekki bulion z drobiu

wytrawne sherry

masło





Ośmiornica:

Pokroić mackę na niewielkie kawałki. Do głębokiego rondla wlać dużą ilość oliwy, dodać czosnek, chili i szalotki. W trakcie podgrzewania nadadzą oliwie aromat. Na gorącą oliwę wrzucić kawałki ośmiornicy. Cytrynę przekroić na pół, wycisnąć sok do oliwy. Drugą połówkę wrzucić do rondla, dodać liście laurowe i gałązki świeżego tymianku. Zmniejszyć płomień, przykryć częściowo, aby zapobiec gromadzeniu się pary. Dusić ośmiornicę do miękkości, około dwóch godzin.

Odstawić na bok do ostygnięcia.



Witlinek:

Usunąć ości i uformować roladki, układając filety na przemian, tak aby powstał prostokąt.

Posypać solą i pieprzem, liśćmi trybuli, na środku umieścić dymkę. Łyżką nałożyć rzodkiewkę.

Wierzch przykryć kawałkami ośmiornicy. Zwinąć i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki co najmniej na godzinę.



Sos:

Cienko pokroić boczniaka. Udusić do miękkości na gorącym maśle aromatyzowanym grubo pokrojonym imbirem, galangalem i czosnkiem. Wyjąć i odstawić na bok. Na tym samym maśle udusić gąski. Wlać chlust sherry, resztkę bulionu z duszenia dymki i dolać niewielką ilość bulionu z drobiu.

Wrzucić liście rzepy, odczekać aż zmiękną. Dodać bób i podgrzać.



Podanie:

Pokroić roladki na grube krążki, przeznaczając po jednym na osobę. Obok położyć plaster boczniaka. Roladkę polać sosem z gąsek, liści rzepy i bobu.



Opracowano na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.

powrót

Podobne przepisy

Solony dorsz po neapolitańsku
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Papilot z sandacza na ostro z ziołami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Okoń morski pieczony w soli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Okoń morski w ziołach
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Delikatna zupa rybna
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.