Tomasz Jakubiak

Roladki z młodej jagnięciny faszerowane grzybami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 530

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg udźca jagnięcego

garść świeżych grzybów

40 g namoczonych, suszonych prawdziwków i podgrzybków

boczek wędzony w plastrach

masło do obsmażenia

litr bulionu warzywnego

sól

pieprz

3 szczypty cząbru suszonego

Przygotowanie:

Mięso pokrój na plastry, dokładnie rozklep i dopraw solą, pieprzem, cząbrem. Przygotuj farsz. Namoczone grzyby posiekaj.
Na rozklepany kawałek mięsa nałóż porcję posiekanych grzybów i zwiń je w roladkę. Każdą roladkę obłóż plastrem boczku. Roladki obsmaż na maśle.
Dodaj kawałki świeżych grzybów i podlej je wodą, w której moczyły się grzyby oraz bulionem warzywnym. Roladki duś ok. 30 minut. Możesz podawać je z kaszą i surówką. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.