Roladki z langustynek z sosem pomarańczowym

Przepis z programu Specjały Islandii (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia islandzka

Roladki z langustynek z sosem pomarańczowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Langustynki:

2 szklanki ogonów langustynek, bez skorup, oczyszczonych

białko 1 jajka

½ szklanki tartej bułki

sól i mielony pieprz



Krem:

½ szklanki mielonego twarogu śmietankowego

½ łyżki posiekanego szczypiorku

½ łyżki posiekanej natki kolendry

sól i pieprz



Sos pomarańczowy:

14 pomarańczy

2 łyżki miodu



½ szklanki rzeżuchy



Przygotowanie:

Obierz ogony langustynek z pancerzy: ostrożnie złam pancerz na pół, uchwyć wystające mięso i delikatnie wyciągnij, jednocześnie ściskając palcami tylną część ogona, żeby wyjąć mięso i jednocześnie usunąć czarną „żyłkę”, czyli wnętrzności. Oczyszczone ogony posiekaj dość drobno i przełóż do miski. Dodaj białko i tartą bułkę. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj. Nałóż twaróg śmietankowy do miski. Dodaj posiekany szczypiorek, kolendrę, dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż krem do torebki strunowej.

Urwij kawałek plastikowej folii o dł. 40 cm. Przetrzyj blat kuchenny wilgotną ściereczką, żeby folia przykleiła się do blatu. Następnie lekko natłuść folię oliwą. Rozłóż posiekane langustynki na folii, formując pośrodku prostokąt i pozostawiając spore marginesy ze wszystkich stron. Odetnij róg torebki strunowej z kremem i wyciśnij wypełnienie równą wstęgą pośrodku prostokąta z mięsa langustynek, równolegle do dłuższego brzegu folii. Zawiń dłuższy brzeg folii znajdujący się bliżej ciebie, podnieś ją delikatnie i zwijaj roladę od siebie. Owiń ją szczelnie folią, zawiń końce folii i włóż roladę do lodówki, żeby stężała. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Obierz 8 pomarańczy, wykrój cząstki z błonek i odłóż na bok. Przekrój pozostałe 6 pomarańczy na połowy i wyciśnij z nich sok do małego rondla. Zagotuj sok, dodaj miód, przemieszaj zawartość rondla i zredukuj do połowy objętości, mieszając od czasu do czasu. Pokrój roladę w folii na kawałki szerokości ok. 5 cm. Ułóż je płaską stroną na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, usuń folię, a następnie wstaw roladki do piekarnika i piecz około 7 min. Rozłóż na talerzach zapieczone roladki. Ułóż wokół nich cząstki pomarańczy, polej niewielką ilością sosu pomarańczowego i ułóż na roladach trochę rzeżuchy.



Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”

powrót

Podobne przepisy

Makaron pad thai
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Krewetki stir-fry ze smażonym jajkiem i octem smakowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.