Rolada z perliczki

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Rolada z perliczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

dwie kilogramowe perliczki bez kości

sól i pieprz

60 g masła

drobno posiekana mała cebula

2 drobno posiekane ząbki czosnku

pół miarki bułki tartej z bagietki

70 g pokrojonych suszonych fig

3 łyżki koniaku

łyżeczka posiekanego tymianku

6 cienkich plastrów prosciutto lub boczku

sól i pieprz



Przygotowanie perliczki: zdjąć ciemne mięso z udek i drobno posiekać. Główną część mięsa płasko rozłożyć skórą do dołu – uzyskamy przybliżony prostokąt skóry z piersiami i polędwiczkami. Jedną polędwiczkę włożyć między piersi, drugą uzupełnić inne luki. Zakryć mięso folią i rozbić. Uformować prostokąt białego mięsa na skórze. Posolić i popieprzyć.



Przygotowanie farszu: rozgrzać 3 łyżki masła i usmażyć cebulę do miękkości. Czosnek wrzucić na ostatnią minutę. Przełożyć do miski. Rozgrzać resztę masła na patelni i podsmażyć bułkę tartą. Przesypać do cebuli. Wmieszać figi, koniak i tymianek. Posolić i popieprzyć.



Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Ułożyć plasterki boczku na folii, żeby na siebie nachodziły. Na nich położyć mięso, posolić i popieprzyć. Rozsmarować farsz i zwinąć całość w roladę. Zawinąć w folię, zakręcając końce, żeby powstał ciasny cylinder. Piec 30 minut. Zdjąć folię i włożyć mięso do piekarnika na kolejnych 10 minut. Po wyjęciu, przed pokrojeniem, odstawić na 10 minut. Podawać z sałatką z rukwi wodnej.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.





powrót

Podobne przepisy

Polędwica po budapeszteńsku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Grzanki ze szpikiem wołowym i chimichurri
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Marynowane polędwiczki z gorgonzolą
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka
Tatar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.