Rolada z jagnięciny

Przepis z programu W interesie mięsożercy
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Rolada z jagnięciny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 comber jagnięcy

2 łyżki oliwy

3 filiżanki szpinaku "baby"

1/2 ząbka czosnku

tymianek

natka pietruszki

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Podziel comber na kawałki. Zrób nacięcia na płacie poprzerastanym ścięgnami. Oddziel tłuszcz od filetu. Przyłóż cieńszy koniec filetu do grubszego fragmentu polędwicy. Obficie posól i popieprz. Posyp mięso świeżym tymiankiem i natką pietruszki. Przykryj mięso warstwą schłodzonego szpinaku. Pokrój czosnek w plasterki i rozłóż je wzdłuż polędwicy. Zwiń mięso w roladę i obwiąż ją sznurkiem w poprzek i wzdłuż – nie za mocno, żeby nie popękała. Obficie posyp roladę solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i obsmaż mięso, aż skórka będzie złota. Przełóż roladę na blachę i piecz przez 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu odstaw mięso na 15 minut, żeby odpoczęło. Pokrój je w medaliony i podawaj z gratin Dauphinois (patrz oddzielny przepis).

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.