Adam Chrząstowski

Rolada z indyka z pistacjami i serem


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 18301

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g piersi z indyka

1 jajko

100 ml śmietanki

100 g obranych pistacji

100 g sera pleśniowego

50 g suszonych żurawin

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

pumpernikiel

majonez

 

Przygotowanie:

Pierś z indyka rozpłataj i lekko rozbij, by otrzymać równy placek o grubości ok 1,5 cm. Placek przytnij do wymiarów ok. 15 x 20 cm i przełóż na płat posmarowanej tłuszczem folii aluminiowej. Okrawki mięsa zmiksuj w melakserze, w trakcie miksowania dodając jajko, śmietankę i przyprawy. W powstałą masę wmieszaj bez miksowania żurawiny, pistacje i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Przełóż na płat mięsa i zawiń roladę, skręcając mocno końce folii. Piecz w kąpieli wodnej (150 st. C) przez około 45 minut. Ostudź i podaj na pumperniklu, pokrojoną w cienkie plastry.

Sprzęt: Deska, nóż z brodą 24 cm, melakser kitchen aid, tłuczek do mięsa, folia spożywcza, folia aluminiowa, pędzelek, głęboka blacha, miseczki szklane 0,5 l, młynek do soli, młynek do pieprzu, talerz 28 cm.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.