Tomasz Jakubiak

Rolada z dziczyzny z sosem z derenia


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Rolada z dziczyzny z sosem z derenia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

udziec z jelenia ok. 2 - 2,5 kg.

sól

pieprz

majeranek

6 ogórków kiszonych

4 młode cukinie

3 marchewki

3 cebule

2 łyżki smalcu

2 łyżki musztardy

szklanka czerwonego wina

woda

sos:

szklanka owoców derenia

2 łyżki cukru trzcinowego

2 gwiazdki anyżu

laska cynamonu

szczypta goździków

szczypta ziela angielskiego

szklanka czerwonego wina

solanka do mięsa:

sól

woda

3-4 liście laurowe

2 łyżki ziaren kolendry

łyżka czarnego ziarnistego pieprzu

2 cebule

Przygotowanie:

Przygotuj solankę. Do ostudzonej, przegotowanej wody dodaj sporą ilość soli. Dokładnie wymieszaj.
Włóż surowe jajko, jeżeli nie utonie to znaczy, że solanka jest gotowa, jeżeli zatonie musisz dosypać tyle soli, żeby jajko nie utonęło.
Do solanki dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu, kolendry oraz krążki cebuli.
Mięso odrobinę roztłucz i dopraw solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Mięso zwiń w roladę i zwiąż sznurkiem. Następnie włóż do solanki i pozostaw na 3-4 dni.
Zamarynowaną roladę odsącz i przygotuj wszystkie dodatki. Marchewki, ogórki, cebule i cukinie pokrój na średnie kawałki.
W dużym garnku na smalcu obsmaż roladę i dodaj pokrojone warzywa.
Następnie dodaj musztardę i rozmaryn. Całość podlej winem. Roladę duś przez 2 godziny pod przykryciem i od czasu do czasu podlej ją wodą lub rosołem.
Świetnym dodatkiem do mięsa będzie sos z owoców derenia. Na patelnię wsyp derenie. Dosyp cukru i zaczekaj, aż owoce się skarmelizują. Dodaj anyż, cynamon, goździki i ziele angielskie. Całość podlej winem i zaczekaj, aż dereń się w nim rozgotuje. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

jamb01

postów: 11

19.10.2015 14:29

CYTUJ

pyszna roalda

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.