Rolada z dżemem

Rolada z dżemem
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska

Składniki:

  • 200 g mąki ze środkiem spulchniającym
  • 30 g miałkiego cukru
  • 200 g mieszanki z łojem
  • 200 ml wody
  • 60 g dżemu truskawkowego
  • 50 g mąki do podsypania
  • papier do pieczenia (60x60 cm)
  • folia aluminiowa (60x60 cm)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypać mąkę, cukier i tłuszcz. Wlać wodę i zarobić ciasto. Jeśli trzeba, dolać więcej wody. Ciasto powinno być dość miękkie. Nie należy wyrabiać zbyt długo. Podsypując mąką uformować kulę. Nadać jej kształt prostokąta. Ułożyć ciasto na papierze. Podsypać mąką.
Posmarować ciasto dużą ilością dżemu. Zostawić 3-4 cm marginesu. Brzeg zwilżyć wodą. Zwinąć placek. Ułożyć na papierze miejscem złączenia do dołu. Przełożyć całość na folię aluminiową. Zwinąć folię dość luźno. Zacisnąć końce. Umieścić roladę w parowniku. Wlać do garnka 4 cm wody. Zagotować. Ustawić parownik na garnku. Przykryć i parować przez 45 minut. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy i gorący. Wyjąć roladę z parownika. Pokroić. Podawać z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA