Rolada wieprzowa florentine

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Rolada wieprzowa florentine
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ok. kg schabu

sól i pieprz

200 g szpinaku

2 plastry boczku pokrojone na skwarki

pokrojona średnia cebula

posiekany ząbek czosnku

4 łyżki świeżej bułki tartej

łyżka oleju do smażenia

pół miarki białego wina

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190?C. Ułożyć schab na desce, naciąć wzdłuż, a następnie podkroić obie strony ku brzegom. Rozłożyć ponakrawane mięso, przykryć folią i rozbić. Posolić, popieprzyć i odłożyć.
Umyć szpinak i podsuszyć, zostawiając wilgotny. Wrzucić go na patelnię, nakryć i podgrzewać przez 5 minut, żeby zwiotczał. Wyłożyć na ściereczkę, wysuszyć, posiekać i odstawić.
Wytrzeć patelnię i postawić na gaz. Usmażyć boczek i odłożyć do odsączenia. Zostawić na patelni 1 ? 2 łyżki tłuszczu i zrumienić w nim cebulę. Na ostatnią minutę wrzucić czosnek. Wmieszać bułkę tartą i szpinak. Posolić i popieprzyć. Nałożyć farsz na mięso. Zwinąć roladę i związać. Wytrzeć patelnię i rozgrzać na niej oliwę. Osmażyć mięso ze wszystkich stron, nalać wino, wstawić patelnię do piekarnika i piec ok. 45 minut. Wyjąć i odstawić na 10 minut. Pokroić roladę w plastry i podawać polaną sokami z patelni.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Fasolka po bretońsku a la Łapa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Smażona mielona wołowina, ziemniaki w mundurkach, sos pomidorowy
Jamie  Oliver
Przepis z programu 30 minut Jamiego (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Hamburgery z jagnięciną i przyprawą
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Odsmażana fasola
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Rabatka

postów: 2

05.01.2017 21:48

CYTUJ

Lepszym i szybszym sposobem na zwiotczenie szpinaku jest przelanie go na sitku gorąca wodą a następnie zimną, zachowuje wtedy ładny kolor i nie ma problemu ze zamieszczeniem go na patelni.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.