Marieta  Marecka

Rolada szpinakowa


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Rolada szpinakowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g mrożonego szpinaku

4 jaja

4 łyżki mąki

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

skórka z ½ cytryny

1 ząbek czosnku

200 g łososia w plastrach

1 łyżeczka pieprzu marynowanego

gałka muszkatołowa

250 g twarogu śmietankowego

1 łyżka koperku

1 łyżka mięty

sól

pieprz

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek
Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do malaksera i miksujemy z drobno pokrojonym czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz żółtkami.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy je ze szpinakiem i następnie dosypujemy mąkę z proszkiem przesiane przez sitko.
Przelewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez ok. 15 minut.
Wyciągamy biszkopt, przekładamy na ściereczkę i jak lekko przestygnie delikatnie ściągamy papier. Zwijamy w roladę i odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie twaróg mielimy lub miksujemy w malakserze, musi być bardzo gładki. Jeśli będzie zbyt suchy dodajemy 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wystudzony biszkopt smarujemy serkiem, posypujemy poszatkowanym koperkiem i pokrojonymi drobniej ziarenkami pieprzu. Na to układamy plastry łososia, posypujemy go skórką z cytryny i poszatkowaną miętą. Delikatnie zwijamy roladę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny. Podajemy jako lekką, zdrową przystawkę.

powrót

Podobne przepisy

Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Słodkie grzanki z kozim serem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Orzechy włoskie smażone na głębokim tłuszczu z ziarnem sezamowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Suflet ziemniaczany
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.