Marieta  Marecka

Rolada makowa z kremem kawowym


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 434

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

5 jaj

5 łyżek drobnego cukru

3,5 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki maku

szczypta soli

 

Krem:

150 g mascarpone

150 ml śmietanki kremówki

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

1 czubata łyżeczka drobno zmielonej kawy

2 łyżki likieru kawowego

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka żelatyny

 

Do posypania:

Cukier puder i 2 łyżeczki drobno zmielonej kawy

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W mikserze ubijamy całe jaja ze szczyptą soli. Jak mocno pojaśnieją i zwiększą swoją objętość, dosypujemy cukier i ubijamy nadal.
Wyłączamy mikser, do ciasta przesiewamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie, za pomocą łopatki łączymy składniki. Na koniec dosypujemy mak i ponownie, tym razem już bardzo krótko mieszamy całość.
Wylewamy ciasto na sporą, prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do pieca na ok. 10 minut.
Biszkopt wyciągamy na blat, odwracamy do góry nogami i delikatnie ściągamy papier. Ponownie odwracamy ciasto, układamy je na czystej ściereczce i jeszcze ciepłe zwijamy w rulon. Pozostawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do nasączenia. Przekładamy ją do rondelka z 3 łyżkami wody i podgrzewamy ciągle mieszając, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Studzimy całkowicie.
Kawę zalewamy 2-3 łyżkami wrzątku, rozpuszczamy dokładnie i studzimy.
Mascarpone przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem pudrem, dolewamy stopniowo śmietankę i miksujemy zwiększając obroty miksera. Na koniec dolewamy kawę, likier, kawę mieloną i żelatynę i krótko miksujemy.
Przestudzony rulon biszkoptowy rozwijamy, smarujemy kremem i zwijamy ponownie. Najlepiej kładąc go wcześniej na foli spożywczej i zwijając ściśle owijamy folią.
Wstawiamy do lodówki na min. 1 h, aż masa stężeje. Podajemy posypane cukrem pudrem i drobno zmieloną kawą.


powrót

Podobne przepisy

Rolada biszkoptowa z jeżynami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ćwierćkilogramowe ciasto
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pączusie serowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki, Pączki
Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.