Rolada czekoladowa z kremem orzechowym

Rolada czekoladowa z kremem orzechowym
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta wielkanocne

Składniki:

Krem:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy.
Jaja wbijamy do wysokiej miski i ubijamy wraz ze szczyptą soli, dosypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do czasu, aż masa pojaśnieje i zwiększy swoją objętość 2-3 krotnie.
Następnie dosypujemy startą czekoladę, przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Przelewamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut.
Jeszcze gorący biszkopt okrawamy na około i przekładamy na ściereczkę. Ściągamy delikatnie papier i zwijamy biszkopt w rulon. Odstawiamy zawinięty w ściereczkę, aż ostygnie.
Serek przekładamy do wysokiej miski i miksujemy z cukrem pudrem. W tym samym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną dolewamy do serka i jeszcze raz krótko miksujemy.
Orzechy prażymy na suchej patelni i po wystudzeniu miksujemy w malakserze na gruby żwirek.
Biszkopt rozwijamy, nakładamy krem czekoladowy, odkładając ok. 3-4 łyżek na później do dekoracji.
Na rozsmarowany krem sypiemy połowę orzechów i ściśle zwijamy roladę.
Wierzch ciasta smarujemy pozostawionym wcześniej kremem i obsypujemy pozostałymi orzechami. Wstawiamy roladę do lodówki na min. 2 godziny, kroimy bardzo ostrym nożem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA