Anna Olson

Rolada cytrynowa z gałką muszkatołową


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Rolada cytrynowa z gałką muszkatołową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

6 jaj

¾ szklanki cukru

2 łyżki stopionego masła

1 łyżka płynnej melasy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki startej skórki cytrynowej

2/3 szklanki mąki uniwersalnej

2 łyżki skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka cynamonu

¼ łyżeczki soli

½ łyżeczki winianu potasu

2 łyżki cukru

cukier-puder do oprószenia blatu



Nadzienie

1 szklanka śmietany kremówki

1 szklanka przesianego cukru-pudru

2 szklanki serka mascarpone o temp. pokojowej

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka startej skórki cytrynowej



cukier-puder do posypania



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Oddzielić żółtka od białek. Prostokątną formę o wym. 25 cm x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić i posypać mąką, strzepując nadmiar. Za pomocą miksera utrzeć żółtka z ¾ szklanki cukru na jasną, dość sztywną masę. Dodać stopione masło, melasę, ekstrakt waniliowy i skórkę cytrynową i zamieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, startą gałkę muszkatołową, cynamon i sól, a następnie dodać sypkie składniki do żółtek i wymieszać. Ubić białka z winianem potasu, dosypać 2 łyżki cukru i ubijać dalej na sztywną pianę. Dodać do ciasta 1/3 białek, delikatnie zamieszać i dodać pozostałe 2/3 białek. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy, dokładnie rozsmarować wyrównując powierzchnię i piec 15 -18 min, aż biszkopt stanie się sprężysty. Wyjąć ciasto z piekarnika, okroić brzegi. Posypać biszkopt cukrem-pudrem i przykryć arkuszem papieru do pieczenia. Odwrócić formę, żeby ciasto znalazło się na blacie. Zdjąć papier, na którym się piekło i posypać drugą powierzchnię ciasta cukrem-pudrem. Zwijać dłuższy bok ciasta wraz z papierem, żeby przyjęło formę rolady i ostudzić.



Nadzienie

Ubić śmietanę kremówkę z cukrem-pudrem. Zmieszać mascarpone z sokiem i skórką z cytryny, następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie zamieszać. Odwinąć biszkopt i posmarować nadzieniem, zostawiając na końcu ok. 5 cm pustej powierzchni. Delikatnie zwijać roladę aż do nie posmarowanego kremem końca – ostrożnie, żeby nie wycisnąć nadzienia. Gotową roladę oprószyć cukrem-pudrem.



© Anna Olson





Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml



powrót

Podobne przepisy

Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin z gruszkami i ciastem francuskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#dymbol

18.10.2011 17:15


Jastrzębie Zdrój

CYTUJ

Podoba mi się

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.