Rolada bezowa z owocami leśnymi

Rolada bezowa z owocami leśnymi
Oceń przepis:
78 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Czy na pewno umiesz gotować? 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Bezy

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy tylko będą puszyste, dodajemy partiami drobny cukier. Cały czas ubijamy do momentu, aż beza będzie sztywna i szklista.
Papier do pieczenia posypujemy cukrem i płatkami migdałowymi. Na tak przygotowany papier wyciskamy bezę, najlepiej za pomocą worka cukierniczego. Wstawiamy do pieczenia w temp. 120 stopni na około 50 minut.
Upieczoną bezę wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na lnianą ściereczkę i zwijamy.

100 ml śmietanki zagotowujemy z syropem z kwiatów czarnego bzu, wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy.
Studzimy śmietankę i ubijamy z mascarpone na puch. Dodajemy partiami do lekko przestudzonej czekolady i mieszamy.

Bezę rozwijamy, zdejmujemy papier i wykładamy krem, dodajemy maliny i zwijamy w rulon, najlepiej za pomocą papieru lub ściereczki lnianej. Wierzch przesmarowujemy pozostałym kremem, posypujemy czekoladą i dekorujemy owocami i kwiatami czarnego bzu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA