Peta  Mathias

Rogi gazeli


Przepis z programu Peta w Marrakeszu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Rogi gazeli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki farszu migdałowego:

250 g zblanszowanych migdałów

125 g miałkiego cukru

1 małe jajo

¼ łyżeczki zmielonego cynamonu

3 łyżki stołowe roztopionego masła lub oleju roślinnego

30 ml (2 łyżki stołowe) wody różanej

½ łyżeczki esencji migdałowej



Przygotowanie:

Wrzuć migdały do robota kuchennego. Zmiksuj na proszek. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Nabieraj czubate łyżeczki farszu i zroluj wałeczki. Gdy będziesz robić ciasto wstaw do lodówki.



Składniki ciasta:

300 g pszennej mąki

½ łyżeczki soli

3 łyżki stołowe roztopionego masła lub oleju roślinnego

90 ml wody pomarańczowej

90 ml zimnej wody

olej (do smarowania)

mąka (do podsypywania)

wałek

okrągła foremka do wycinania, o średnicy 8 cm

pędzelek

woda (do smarowania)

blacha

cukier puder (do posypania)



Przygotowanie ciasta:

Wrzuć wszystkie składniki do robota i miksuj, aż powstanie kula. Zagniataj na desce albo wyrabiaj przez 10 minut mikserem ręcznym z mieszadłem hakowym. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Podziel na 4 części, posmaruj olejem i zostaw na talerzu.



Przygotowanie rogów gazeli:

Rozgrzej piekarnik do 180-200°C. Blachę posmaruj tłuszczem. Posyp deskę mąką, natrzyj olejem wałek. Rozwałkuj ¼ ciasta. W razie potrzeby posypuj placek mąką. Wytnij foremką kółko. Krawędź ciasta posmaruj wodą. Na górną połowę nałóż wałeczek z farszu. Złóż ciasto na pół i sklej brzeg. Uformuj półksiężyc i ułóż na blasze. Zrób widelcem otworki, żeby podczas pieczenia ciasto nie pękło. Powtarzaj czynności, aż zużyjesz całe ciasto i farsz. Piecz rożki przez 10-15 minut, aż będą jasnozłociste. Nie mogą być brązowe, bo stwardnieją. Posyp obficie cukrem pudrem i podawaj ciepłe.



© Peta Mathias

powrót

Podobne przepisy

Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Torcik czekoladowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babka savarin z truskawkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.