Anna Olson

Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem


Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0




Ciasto

1 szklanka masła (225g)

opakowanie białego sera (225g)

¼ łyżeczki soli

3 szklanki mąki



Farsz

¾ szklanki orzechów włoskich

½ szklanki suszonych wiśni

łyżeczka cynamonu

nieco ekstraktu wanilii

2 łyżeczki śmietany

½ szklanki cukru



Przygotowanie:

Rozetrzeć masło z białym serem. Dosypać sól i mąkę. Utrzeć na gładką masę i wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Przygotować farsz. Orzechy włoskie wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni, posiekać. Posiekać suszone wiśnie, dorzucić do orzechów, dodać cynamon, śmietanę i cukier. Wymieszać. Podzielić ciasto na 6 kawałków. Z jednego utoczyć kulkę. Podsypać stolnicę cukrem pudrem, docisnąć dłonią kulę ciasta i rozwałkować na cienki placek w kształcie koła. Pokroić ciasto na 6 trójkątów. Nałożyć farsz na środek każdego trójkąta. Zwijać rogaliki zaczynając od szerokiego końca do węższego. Można podwinąć rogi. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu, gdy wystygną, posypać cukrem pudrem.



Wersja zmodyfikowana



ROGALIKI RUGELAH Z FIGAMI GOTOWANYMI W PORTO



świeże figi

kilka lasek cynamonu

½ szklanki porto



Przygotować rogaliki rugelah z farszem orzechowym według powyższego przepisu. Świeże figi naciąć przez środek i włożyć do rondla. Dodać laski cynamonu, wlać porto. Gotować przez kwadrans na małym ogniu. Figi nakładać do kompotierek, nalać trochę wina, obok położyć rogaliki.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Angielski placek agrestowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Strucla z suszonymi owocami namoczonymi w winie lodowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rolada makowa z kremem kawowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.